Publisert

Hundedekken

Nytt langdistansedekken fra NonStopdogwear!

Nonstopdogwear har sammen med en av Alaskas beste hundekjørere Dallas Seavey utviklet et nytt superlett løpsdekken! Det nye dekkenet har den samme funksjonelle designen og gode passformen som det originale NonStop-dekkenet, med vindspoiler for patter og penis. Borrelåsklaffer gjør at det er veldig enkelt å ta på og av. Dekkenet er laget av slitesterkt nylon ripstop og isolert med ekte primaloft. Primaloftisolasjonen gjør at dekkenet er veldig lett, kun 120 gram og at det blir veldig lite når du pakker det sammen.  Dekkenet beskytter veldig godt mot vind og snø i tillegg til moderat kulde. Enten kan dekkenet tas med på løp til bruk kun på sporet og skifte til et varmere dekken på sjekkpunkt og hvile eller det kan tas med som eneste dekken når det ikke er så kaldt eller til tykkpelsete hunder. Dallas Seavey skal bruke dette dekkenet på Iditarod i år!  Dekkenet er i salg nå.

Blest jacket

Når er det behov for å bruke dekken?

Dekken er ment for bruk i kaldt vær eller/og dårlig vær med vind og regn/snø. Først og fremst er det behov for dekken når hunden er i ro, som ved hvile og overnatting ute, men det kan også være behov når hunden er i bevegelse ute i  kaldt vær. Når hunden ligger ned vil den produsere mindre varme selv samtidig som den utsettes for direkte kulde fra bakken. Den kan da bli kald og stiv og i ytterste fall få forfrysninger. Bruk av dekken er også veldig avgjørende med tanke på restitusjonstid på fysisk krevende turer og forhindre vekttap på lange turer.

Behovet varierer jo selvfølgelig også mye avhengig av rase, pelskvalitet, hva hunden er vant  til, alder og fysisk form. I utgangspunktet er hunder fra naturens side gode til å holde på varmen. Noen hunder vil aldri trenge dekken, mens andre hunder ofte trenger dekken.  Dersom man har med seg et godt dekken vil man kunne utvide horisonten for når man kan ha med selv forholdsvis korthårete hunder ute på vinteren og dermed få muligheten til enda flere fine opplevelser med sin beste venn.  På skiturer ute på vinteren eller på fjellturer på høsten vil mange hunder bli kalde når man stopper for å hvile. Da er det veldig enkelt å sette på et dekken og sørge for at hunden også er god og varm. Også hunder med mye pels kan ha bruk for dekken. Det er jo viktig å være klar over at det å kunne holde varmen utendørs også avhenger av hva de er vant til og om de har utviklet god underpels. Tykkpelsete hunder som bor inne har ikke den samme underpelsen som hunder som bor ute i hundehus og er dermed ikke like godt rustet til å opprettholde en komfortabel kroppstemperatur.  Hunder som mangler pels på utsatte steder og hunder med korte ben vil være mer utsatt for direkte kulde fra bakken og snøen. Gamle hunder, tisper med valper eller hunder som har vært eller er syke kan også med stor fordel bruke dekken i kaldt vær.

I langdistanse hundeløp er det vanlig å bruke dekken også mens hundene er i aktivitet og trekker. Dette er først og fremst noe som gjøres i lave temperaturer som 15 – 20 minus og kaldere og/ eller i sterk vind. Mange sledehunder i dag har ikke så tykk pels som Siberian Huskyer og Grønlandshunder og trenger ekstra hjelp til å beskytte seg mot elementene. Spesielt er buken med penis hos hanner og patter hos tisper utsatt i kaldt vær og her kan det oppstå forfrysninger. Disse kroppsdelene beskyttes godt av et bra dekken som NonStopdogwears langdistansedekken. Når dekken brukes mens hunden er i  høy aktivitet er det viktig å huske på at den også produserer mye varme selv og at hunder generelt vanskelig kvitter seg med overskuddsvarme. Følg derfor nøye med på hvordan hunden oppfører seg. Dersom den gir uttrykk for å være for varm ved at den ikke trekker eller at den spiser mye snø bør du ta av dekkenet. Varmedekkener bør ikke brukes på løse hunder på grunn av risikoen for at hunden setter seg fast i vegetasjon eller annet. I slik situasjoner jaktdekken brukes- dette sitter tettere på kroppen.

Når du skal finne riktig dekken til hunden din bør du først og fremst tenke på hva slags hund du har og hva slags bruk som er mest aktuelt for deg. Skal det brukes hovedsakelig ved pauser, i lett aktivitet eller høy aktivitet? Har du en stor hund eller en liten hund? NonStopdogwear har dekken som passer til de fleste behov. Det er viktig å kjøpe et dekken som passer hundens kroppfasong, særlig om det skal brukes ved aktivitet og det bør i alle fall ikke være så stort  at det hekter seg opp i kvister eller linesett. Dekken som er ment hovedsakelig til bruk i pauser bør være så stort at det ikke trykker pelsen til hunden sammen. Da svekkes hundens naturlige isolasjonsevne.

Det originale langdistansedekkenet

Fra før av har Nonstopdogwear fire andre hundedekkener. Det originale langdistansedekkenet er isolert med en tykk primaloftvariant som gjør at det isolerer godt i kaldt vær, samtidig med at det beholder passform og bevegelighet. Skallstoffet består av en vanntett ripstop som holder seg mykt i lave temperaturer og samtidig tåler mye bjørkekvist og skarekanter. På innsiden er det en tynn ripstop som hindrer is og snø i å feste seg. Både utsiden og innsiden er enkle å holde rene ved at skitt og lort bare kan børstes vekk.

Originale long-distance jacket

Det originale langdistansedekkenet dekker godt over viktige kroppsdeler på hunden. Skuldre og bryst beskyttes i front og hofter og lår dekkes tilsvarende bak uten at det blir for stort og blafrete. Under er dekkenet utstyrt med en fóret klaff som holder dekkenet på plass, i tillegg til en avtakbar klaff som først og fremst skjermer hannhundens penis, men også dekker godt under mageregionen og beskytter mot snø og kulde, samt bidrar til å holde dekkenet på plass når nordavinden puster på bakfra. Det er derfor også lurt å bruke klaffen på tisper. Klaffen tas av ved hvile.

En god klaff foran på brystet og den nevnte under buken, gjør at det er veldig enkelt å ta av og på dekkenet. Dekkenet er utstyrt med hempe bak, med borrelås som gjør at det kan festes til selen som også hjelper til å holde dekkenet på plass på en skånsom måte. Solide og brede borrelåser bidrar også til dette og gjør at de sitter godt på hele turen. Det har også gode reflekser oppe, i front og på siden. Det er også sydd på spenner foran på brystet og under buken som gjør at dekkenet sitter enda bedre på.

Dekkenet er utviklet av produktutvikler hos Non Stop Sebastian Plur Nilsen som har bred erfaring fra både tur og løp, i samarbeid med amerikanske hundekjørere.

Non Stop langdistanse dekken kommer i størrelsene M og L.

Joar Leifseth Ulsom brukte dette dekkenet på hundene sine i 55 blå og vind på Yukon Quest. Under Iditarod hadde Thomas Wærner sine hunder Non Stop dekkener på i 9 døgn i tilsvarende lave temperaturer. Dette sier vel det meste! Dette dekkenet passer svært godt til trekkunder, både underveis på sporet i veldig kaldt vær og under hvile på sjekkpunkt eller på telttur. Det passer også godt for andre aktive hunder som liker å være ute i kaldt vær og som trenger ekstra isolasjon.

Alpha Pro og Pro Warm

De to andre varmedekkene fra Nonstopdogwear er Alpha Pro varmedekken og Pro varmedekken. Alpha Pro er et varmedekken som vil passe de aller fleste hunder som lever et aktivt liv i vintertemperaturer. Dekkenet er designet for å dekke over viktige organer og muskelgrupper og har mange smarte detaljer. Alpha Pro har en liten åpning på ryggen for sele og har strikker som muliggjør stramming for perfekt passform. Dekkenet har et vannavisende stoff på utsiden og en tynn ripstopp på innsiden. Det er isolert med thermokunstfiber. Alpha Pro er veldig enkelt å ta av og på, med kun én spenne på ryggen.

Alpha pro warm jacket
Pro warm jacket

Pro varmedekken er har en enklere design enn Alpha Pro. På utsiden er har dekkenet et vind- og vannavisende stoff og på innsiden er det fóret med fleece. Over skuldrene har dekkenet et stretchstoff som sikrer god bevegelighet og en høy hals som kan brettes ned eller kneppes inn.  Pro og Alpha Pro kommer i størrelser fra 24 til 70 og passer de aller fleste hunderaser.

Non-stop dogwear Jaktdekken

Dette dekkenet er ment for bruk på jakt og beskytter hunden mot kratt og kvist samt mot vind og regn. Men først og fremst er jaktdekkenet svært  synlig slik at  hunden er enkel å se i terrenget.  En glidelås på ryggen gjør at det er enkelt å ta av og på.

Hunting jacket

Jaktdekkenet  leveres i str XS til XL og passer de fleste jaktende raser.