Publisert

Løpsforberedelser

Nå er det bare en dag igjen Gausdal Maraton 300 (13-15.1.2017) . For meg blir det første løpet denne sesongen og det er mange ting som skal være på plass før starten går kl 23 på fredag. Jeg forsøker alltid å sette av noen dager til pakking før lange løp hvor det er mye som skal ordnes.  Erfaringen er at jo kortere tid som settes av til forberedelsene jo mer stress blir det. Stress går både ut over egen opplevelse og mestring, men aller viktigst- det smitter over på hundene. Jeg vil jo at både jeg selv og hundene skal ha en god og positiv opplevelse av løp, og en måte å sikre det på er å ikke ta ting på sparket. Det dukker alltid opp overraskelser og mange ting tar lengre tid enn beregnet.  Dessuten er det noe ting som med fordel kan gjøres i god tid før løpet (for eksempel finne frem påkrevd dokumentasjon etc) og andre ting som bør gjøres dagen før eller samme dag som starten (tine fór).

Hva må gjøres?

Vi kan jo begynne i den lette enden. Det du må ha på stell når du kommer på løp og skal sjekke inn på rennkontoret er:

  • il hundene dine (alle hundene som starter i løp må være ha en mikrochip
  • vaksinasjonskort (alle hundene må være vaksinert. Se konkurransereglement for hvilke vaksiner og tid før løpet disse må være tatt. Noen løp har også egne regler for nesevaksine etc.
  • lisensnummer (løper må ha betalt lisens til Hundekjørerforbundet)

Dette er ting du kan finne frem i god tid før løpet. Kanske du kan legge det i en jakke eller i slede som garantert skal være med på løpet. Jeg pleier å legge det i hanskerommet i bilen.

Dessuten bør du i god tid før løpet sjekke alle hundenes klør og klippe de som er for lange. Det er dumt å vente til samme dag med dette, fordi nerven bør ha tid til å trekke seg tilbake og dessuten vil nyklippede klør være skarpe og ødelegge potesokkene.

Tur/trening før løpet

Det er individuelt hva folk gjør av aktivitet i dagene før løp.  En ting som er sikkert er at det som ikke har blitt gjort av trening frem til uka før løpet, går ikke an å ta igjen i dagene før løpet. Da må du være fornøyd med treninga du har fått gjort og slå deg til ro med det. Hundene bør få mulighet til å samle overskudd i denne tiden og stå utvilt på startstreken. Dette innebærer at du i uken før løp ikke bør kjøre lange tunge turer.  Men, samtidig, det kan være gode grunner til å kjøre noen korte, lette turer, kanskje la hundene løpe noen raske drag dersom det er føre til det. Det viktigste er at hundene får være ute og at dere har det fint sammen. En annen grunn til å ta seg en tur eller to uka før løp er om forholdene har endret seg. For eksempel om det har vært hardt lenge og det i uka før løpet kommer mye snø i området løpet skal gå, kan det være lurt å komme seg ut slik at hundene får løpt i snøen og blir tilvent løse spor. Hundene bruker forskjellig muskulatur om de løper på hardt eller løst underlag. Og det er greit å få aktivert de riktige muskelgruppene Ideelt sett kan de siste 7- 8 dagene før løp inneholde lette, korte til halvlange turer og de siste fire fem dagene, en til to lette  turer med mye gøy og kos- deretter hvile i to til tre dager før løpsstart. Av og til går jo hundene løp to helger etter hverandre. Da går det an å ha én til to superlette turer i mellom for at de får løst opp og strukket ut. Da får du også sjansen til å se etter skader.

Når det gjelder fóring før løp er det også mange meninger. Vurdér å la hundene legge på seg noen hundre gram ekstra slik at de har noe å gå på, men la de ikke bli for tykke!

Etter siste treningstur før løpet bør du se over og sjekke sleden. Jeg pleier å ta sleden inn i et varmt rom. Da får sleden tint opp og jeg slipper å kjøre løp med ekstra vekt i form av is og snø som har gjemt seg hist og her. Før tok jeg sleden inn i fórrommet, men etter at jeg monterte på sete er det ikke plass. Nå trekker jeg den inn i stua. Når sleden er tint godt opp kan du gå over alle skruer og muttere for å sjekke om noe har løsnet. Jeg har opplevd at bremsematta løsnet underveis på løp en gang, fordi jeg ikke hadde sjekket skruene og jeg måtte nødfikse den i fart…. Når sleden er is –og snøfri er det også lettere å skifte til belegget du skal kjøre med.

Obligatorisk utstyr

I tillegg til vaksinasjonskort og chipliste er det noen andre ting som er obligatoriske å ha med seg. Mellomdistanse og langdistanseløp har som regel en liste med ting du er nødt til å ha i sleden underveis. Dette omfatter ekstra klær, kart og kompass, nødfór til deg og hunder. (Det obligatoriske nødforet veies og forsegles i sekretariatet når vaksinasjonskortene sjekkes.), ekstra potesokker, øks eller kniv, førstehjelpssaker, fórkoker med rødsprit. Sovepose, bivuakksekk . Sjekk reglene for det løpet du skal kjøre for hva du må ha med.

Ikke-obligatorisk utstyr

Så er det ting som ikke er obligatorisk, men som kan være greit å ha med seg. Det er alltid lurt å ha med seg litt utstyr som du kan foreta en nødreparasjon på sleden med. Dette kan være skruer og muttere, slik at du kan fikse viktige deler av sleden som for eksempel brems, matte etc. I tillegg til Leathermanen (el liknende) kan det være greit å ha med umbrakonøkler (om skruer på sleden din trenger det), og en liten skiftenøkkel. Også ståltråd og sølvtape kan gjøre underverker om sleden din trenger førstehjelp på sporet.  Ha også, lett tilgjengelig, noen ekstra kroker (skyvekarabin, Bgb), ekstra bakliner og ekstra nakkeliner.  Om du har hunder som kan finne på å tygge seler er det en billig forsikring å ha med seg en ekstra sele eller to. (str som passer alle).  I tillegg til de obligatoriske bør du også ha med ekstra potesokker til å erstatte de som evt faller av underveis. Du bør også vurdere hva du trenger til hundestell på sjekkpunkt. Dette avhenger litt av hva du er komfortabel med og hvordan du kjører. Men, potesalve er lurt å ha med(mot sprekker mellom tredeputer), ha på før potesokker og på sjekkpunkt før hvile. Så er er neopren hånleddsvarmere og massasjeolje til å bruke på såre håndledd.

Om du eller hundene trenger medisiner(sjekk opp mot dopingliste), bør dette pakkes lett tilgjengelig. Det kan være fornuftig å vurdere mageregulerende tabletter (for eksempel Canicur) til hundene.

Matskåler du skal ha det med i sleden kan med fordel være av samme type og uten bulker for at de skal ta opp så liten plass som mulig. Noen bruker plastskåler for å spare vekt. Da må du evt huske å fjerne skåler etter måltid slik at hundene ikke tygger de opp.

Om man kjører storspann på lange løp kan man med fordel ha med seg neste måltid klart med en del væske til hundene underveis i en kjølebag. Da kan hundene få mat med én gang etter innkomst sjekkpunkt. I åttespann er det vanligere å ikke ha med seg annet mat enn til snacking (en liten matbit)underveis. Når det gjelder snack er det mange måter å gå frem på. Mange pleier vel å snacke jevnlig med én til tre timers mellomrom. Dette vil som regel si at man trenger to- fem porsjoner snack underveis.  Vurder også en snackebit umiddelbart etter innkomst sjekkpunkt.

Det er også andre ting du trenger å ha med, og som bør pakkes lett tilgjengelig. Ekstra lue og votter. I kaldt vær kan det være lurt å ha en tynn lue eller balaklavalue til å ha under hovedlua. Vurdér også ekstra votter i lomma på parkasen og tynne arbeidsvotter eller arbeidshansker lett tilgjengelig til bruk på sjekkpunkt. Alpinbrillene kan du også ha i nærheten- når du først trenger de er det lite vits i om de ligger nederst i sleden. Samme også med hundedekken. Det fins mange smarte løsninger med egne bager til dekken. Sjekk ut disse. Pakk også mat og drikke slik at du  får det i deg underveis. Spis og drikk før du virkelig trenger det og før sjekkpunkt slik at du er i god form når du skal ta deg av hundene.

Hvor du pakker de enkelte tingene dine er opp til deg. Ideelt sett kunne alt vært pakket lett tilgjengelig, men det går jo ikke. Det er likevel noen ting du absolutt trenger underveis og det er utrolig hvordan enkelte ting har det med å forsvinne i sleden når du absolutt vil ha tak i det.

Hva som er obligatorisk og hva som kan ligge i sjekkpunktbag eller andre plasser må du uansett sjekke opp mot reglene for løpet du skal kjøre! Vurder selv hvor mye mat og drikke du selv trenger underveis. På mange løp er det mat å få kjøpt på sjekkpunkter, men ha med ekstra i sleden om noe skulle skje. Hva som trengs ellers er opp til hver og en, avhengig av vær, føre hva du er vant til etc

Dersom du kal kjøre løp med sjekkpunkt hvor du får tilgang til sjekkpunktbag må enten du eller handler gjøre klar dette. I denne kan du for eksempel hovedmåltid til hunder, dekken, potesalve, håndleddsvarmer, olje, potesokker til neste etapper, snack til neste etappe.

Veterinær

Noen løp har veterinærsjekk før start og på sjekkpunkt. PÅ andre løp skal man ha sjekket hundene hos egen dyrlege tidligst to uker før start. Uansett må man sørge for at hundene er friske og i god fysisk form. Dette kan synes som en selvfølge men det er viktig å hele tiden se på hver enkelt hund, klappe den og kjenne etter om den er for tynn eller tykk og. Spesielt godt pelsete hunder bør man følge godt med på.

Snack

Litt avhengig av temperatur, reisevei, tilgang til fryser etc kan det være greit å lage til hundesnacken en dag eller to før start. Forskjellige kjørere bruker forskjellig type mat til å snacke med. Det tryggeste er å bruk det hundene dine er vant til, men alt fra fisk, kylling, fett, kjøtt, lever brukes. Det viktigste er at hundene får i seg næring, litt væske og at de får et avbrekk i løpingen. Det enkleste er å hugge eller sage opp egnede, biter, ikke for mye, av det våtfóret du bruker til vanlig. Et tips hvis du skal hugge fra blokker er å tine de litt,  et par timer. Da blir de lettere å hugge egnede biter. Ha de gjerne så store at hundene må tygge litt, ikke sluke det i seg, men ikke så store at de blir for mette eller må ligge lenge og tygge. Snacken kan legges i porsjonsposer lett tilgjengelig i sleden.

Fór

Du må også klargjøre det du skal fóre med på sjekkpunkt, enten dette skal med i sleden eller i sjekkpunktbagen.. Lag biter som tiner lett i vann fra fórkokern elle ha med frysetørket mat. Ha med tørrfor i porsjonsposer sånn at du enkelt kan blande før fóring.

Lykke til!