Publisert

Og vinneren er…

Finnmarksløpet Karasjok – Jotka –Alta

Finnmarksløpet 2017 har snart gått inn i historien. Det har vært mange lange dager for hunder, kjørere, handlere, arrangører, frivillige og veterinærer. Det har vært mye vær –mildt, kaldt, snø, regn, vind og sol. Hunder og kjørere har virkelig fått prøve seg –her har det ikke vært noen gratisturer, men hard jobbing og intenst fokus på detaljer.

Levajok -Karasjok

Hele tetfeltet tok ut brorparten av den obligatoriske hviletidspotten i Levajok og kjørte ut mellom 23 og 01 natt til fredag.  Løypa mellom Levajok og Karasjok går på elveisen på Tanaelva og mange spann gikk raskt, kanskje for raskt på de gode sporene og det gode været. Forspranget som Jahnsen, Austgarden, Kasin, Halvorsen, Walseth og Rogne hadde skaffet seg ved å kjøre ut fra Sirbma tidlig i det dårlige været viste seg vanskelig å ta for Wærner, Skjerve og Brennodden selv om de kjørte på. De harde sporene var like for alle og alle hadde tatt ut forholdsvis mye hvile. Wærner hadde en av de raskeste tidene på noe over 14 km/t, men det skilte lite ned til spannene før.

Karasjok

Kjørerne kom inn til Karasjok fredag morgen og måtte ta ut siste del av hviletidspotten. Rundt fem timer på de fleste. Siden baktroppen fortsatt var et lite hakk for langt bak stod egentlig spenningen nå om pallplass og topp fem -plassering.

Karasjok- Alta

Og det ble litt av et race. Jahnsen startet utpå den 130 km lange etappen Karasjok – Jotka- Alta kl 10.23 fredag formiddag og resten av fortroppen fulgte på hakk i hel. Flere ganger tok kjørerne hverandre igjen og det var spennende å følge med på trackingen hele veien. Til slutt var det Kasin og Jahnsen som skilte seg ut og fikk et solid forsprang på de andre.

Og vinnere er….

Men, Jahnsen la også Kasin bak seg og kom inn som ensom majestet til Alta kl 20.46 fredag kveld etter snaue ti og en halv time på sporet. En stor folkemengde tok i mot han i Alta sentrum og han gjorde en bra entre med et fint hundespann under målflagget. Kasin fulgte noen minutter bak og et stykke etter kom Lasse Austgarden. Mange gode kjørere var kandidater til pallplassene i år og endelig fikk vi svaret på hvem det skulle bli. Mange En som overasket mot slutten var Ola Brennodden Sunde. Han gjorde et fantastisk løp og klarte å redusere forspranget de andre hadde og tok igjen flere gode spann i jakten på en pallplass. Det klarte han nesten, Austgarden var for rask. Men Ola kom inn med et fantastisk spann i en god fart. Thomas Wærner kom inn på en åttende plass, med et svært godt spann.

Evaluering

Nå er premieutdeling og evalueringsmøte over. På evalueringsmøtet poengterte sjefsveterinær Arild Jøssund at kjørerne har tatt veldig bra vare på hundene sine og stelt de godt. Kjørere og arrangører var også enige om at løpet i sin helhet hadde vært en suksess på mange måter, på tross av mye vær og føre.

Alt kan skje

Fortsatt er det spann ute i sporet. Baktroppen fikk enda mer dårlig vær i natt og ble sinket av det. Noen kjørere har måttet ligge på sporet i natt og vente og andre har brutt mellom Karasjok og Alta. I langdistanse hundekjøring er det ingen ting som er sikkert før man er i mål- alt kan skje, alltid.

Inge Bugge Knudsen