Publisert

Siste langtur før Femundløpet

Egentlig skulle det være løp i Hallingdalen denne helgen. Det ble avlyst på grunn av snømangel. Derfor dro jeg på langtur i Gausdal Vestfjell med hundene for å få en siste gjennomkjøring før Femundløpet om to uker. 250 km ble unnagjort med tretten hunder foran sleden. Vi var ute i 30 timer.

Pakking

Til en gjennomkjøring pakker jeg stort sett det samme som jeg skal ha i sleden på løp. Hundefór, snacking, obligatorisk utstyr som klær og mat til meg selv. Da må jeg skjerpe meg å ikke ta med for mye. Alt i sleden er helt nødvendig og alt pakkes slik at det som trengs underveis er lett tilgjengelig øverst, mens det som kun skal brukes på sjekkpukt/hvile er nederst i sleden.

Løpsmodus

Målet var å få meg selv og hundene i løpsmodus. Hundene sov ute med dekken (på høy, ikke halm), lå ved siden av hverandre på linesettet, spiste ved siden av hverandre og gikk ut på ny distanse etter en kort hvile. For meg var det viktig å gå igjennom alle rutinene med fóring og hundestell så fort som mulig etter innkomst, og å stå opp og begynne med vanning og potesokker etter en liten høneblund og en kopp kaffe.

Forberedelse

Et element ved slike gjennomkjøringer er å se hvordan hver enkelt hund responderer på en situasjon som inneholder mange av de samme elementene som løp: lange distanser, kort hvile, ligge ute på halm eller høy, fóring tett sammen med andre hunder. Dette er elementer som vi ikke blir kjent med gjennom den vanlige treningen hvor hundene kommer hjem i sitt trygge hjemmemiljø og får hvilt ut i hundehusene mellom øktene. Hundene responderer forskjellig på det å være ute lenge og bli ordentlig slitne. Noen spiser dårligere når de blir slitne. Andre hunder får såre ledd og må ha på neoprenvarmere og få massasje før hvilen. Det er viktig å bli kjent med disse forskjellene slik at jeg kan forberede meg og gi hver enkelt hund det den trenger. For eksempel vil hunder som ikke spiser snack underveis når de er slitne, kanskje trenge en annen type mat eller mindre biter eller flyttes slik at de ikke står sammen med en grådig ulv som stjeler maten. Det er en fordel å finne ut av dette på trening, ikke på løp.

Rutiner

En annen ting er at jeg selv blir må ta stilling til nødvendige rutiner og på hvor lang tid de nødvendige gjøremålene tar. Jeg må vurdere hva jeg skal gjøre og når jeg skal gjøre det. Hva skal for eksempel gjøres først etter innkomst til hvile? Ta på dekken eller gi fór? Noe annet er å bli kjent med tiden hvert enkelt gjøremål tar, slik at jeg kan beregne når jeg må sette i gang med klargjøring før vi kan kjøre ut på ny etappe.. Det er lett å lure seg selv til å tro at det tar kortere tid å ta på potesokker eller varme vann til tining av fór.

Jeg delte turen opp i tre etapper og totalen ble altså 250 km. Vi var ute 30 timer – hvorav ca 10 av disse var hvile. Hvilen tok jeg på en hytte på fjellet. Den første hvilen på 6 timer og neste på 4 timer. Poenget er egentlig ikke å kjøre så langt, men å gå igjennom mange av elementene vi kommer til å møte på løp og å lære hundene å være trygge i møte med disse elementene.