Hvordan finne riktig sele til hunden din?

En god sele er kanskje det viktigste utstyret en aktiv hund kan ha. Selen gir hunden mulighet til å jobbe for deg, for eksempel ved å trekke eller gå spor. I tillegg gir den deg kontroll over hunden, enten det er i skiløypa, på tur i skogen eller foran sykkelen.

En sele skal sitte godt og sørge for riktig trekkpunkt, gi god bevegelsesfrihet, frie luftveier og ikke gnage på kontaktpunkter.

Non-stop dogwear har seks forskjellige hundeseler. Flere av dem har et bredt bruksområde, men det er viktig at du velger en sele som både passer godt til hunden din og som tilfredsstiller kravene du og hunden har.

Freemotion harness

Freemotion har et høyt trekkpunkt, og passer derfor godt til aktiviteter som canicross, snørekjøring og snøresykling.

Halsåpningen er designet slik at det ikke er noe press mot luftveiene når hunden løper naturlig. Den får full bevegelsesfrihet uansett intensitet. Selen har gode og enkle justeringsmuligheter, slik at den får en perfekt passform til din hund. Freemotion passer de fleste raser og kommer i ni forskjellige størrelser.

Freemotion har vært brukt til å vinne gull i både, NM, EM og VM i hundekjøring nordisk stil, samt VM i canicross. Den er også brukt av Forsvaret i enkelte land.

Freemotion Harness

Combined harness

Combined-selen er designet med de samme prinsippene som Freemotion, men har i tillegg til trekkstroppen bak ringer på siden til innfesting av drag. Combined-selen har alle bruksområdene som Freemotion, i tillegg til at det er den riktige selen å bruke dersom hunden din skal trekke pulk i drag.

Combined-selen har vært brukt til å vinne medaljer i EM og VM i hundekjøring nordisk stil, samt flere nasjonale mesterskap.

Combined Harness

Nansen nome harness

Nansen nome harness er ideell for aktiviteter med et lavere trekkpunkt. Linesett fra hundesleder gir et slikt lavt trekkpunkt. Denne selen har ingen justeringsmuligheter, men leveres i halvstørrelser slik at det er enkelt å finne en som passer perfekt. Halvstørrelsene har videre halsåpning.

Nansen nome harness er designet slik at trekkraften ligger på hundens bryst. Vinkelen ut fra stolpen overfører kraften videre til linesett eller kjørestrikk så effektivt som mulig. Selen har en bred bryststolpe som gjør at den sitter godt på hunden.

Denne selen har vært brukt til å vinne alt fra sprint i sledehund-VM til det lange Finnmarksløpet.

Nansen Nome Harness

Nansen Stick Harness

Nansen Stick Harness er utviklet sammen med noen av verdens beste langdistansekjørere. Også Forsvaret i enkelte land har tatt denne selen i bruk. Denne selen er designet for hardtarbeidende hunder der lasten er konstant, for eksempel langdistansekjøring og ekspedisjonsteam. Selen kan brukes av hunder som trenger en sele tilpasset et lavt trekkpunkt. Den kan også brukes til lett vekttrening, og av hunder som har rygg- eller hofteproblemer og trenger mindre belastning på disse områdene.

Når sleden eller lasten beveger seg over terrenget beveger Nansen Stick Harness seg fritt opp og ned mellom hoftene til hunden. Hunden vil derfor ikke oppleve press på hofte eller rygg på grunn av vekten bak. Selen kan dermed utnytte hundens kraft mer effektivt og skape en komfortabel trekkposisjon ved tung belastning. Selen kan være spesielt nyttig for større hunder og hunder som har en vinklet gange.

Nansen Stick Harness

Line Harness

Line Harness er laget for jakt og spor. Den er også brukt av politihunder og Forsvaret. Det er også denne selen som er mest egnet som en vanlig tursele for hunder som ikke trekker, som et alternativ til halsbånd. Dersom du har en hund som ikke trekker så mye på skitur, men som må ha på bånd, kan den med fordel ha en sporsele. Den er også ideell ved bruk av springer på sykkeltur.

Selen har en ring på ryggen, i tillegg til en ring under for feste av for eksempel sporline.

Line Harness

Ultra Harness

Ultra Harness er selen for hverdagsaktive hunder. Den kan like gjerne brukes på luftetur i byen som i skog og mark.

Med justering i halsen og brystet er den lett å tilpasse, og egner seg også godt til hunder i vekst. Er hunden din ferdig utvokst er sporselen det beste valget til hverdagslige aktiviteter.

Selen er laget i slitesterke materialer og har en innovativ pustende polstring for optimal ventilering og komfort.

Ultra Harness har tre festepunkter for kobbel; et på hundens rygg for tur og lett trekk, et ved hundens bryst for mild antitrekkontroll, samt et under brystet for sporing med langline.

Ultra Harness